Reflektioner om graviditetstest – hur snabbt ska man kolla?

När jag sitter här med en kopp lugnande kamomillte rusar tusen tankar genom mitt sinne. Den mest ihärdiga handlar om de två små rosa linjerna som kan förändra allt. Det är en övergångsrit för så många kvinnor, och ändå, när det är din tur att möta möjligheten att bli gravid, känns allt otroligt personligt och unikt.

Nu ska jag tala om att jag redan vet vad som hände för det är ju inte så att jag tänker avslöja på bloggen att jag undrar om det kan vara en till på gång. Men jag blev så inspirerad så jag skrev detta för att sedan publicera vid senare tillfälle. Från det att jag tog ett ägglossningstest som jag beställde online här till dess att jag insåg att något var annorlunda känns som ett ögonblick.

Nu när magen är så rund att man ser det tänker jag publicera texten jag skrev då jag undrar hur snabbt man ska kolla egentligen. Enjoy!

Lisoball i väntans tider, eller?

De senaste dagarna har jag fastnat i en virvelvind av förväntan och ångest och funderat över den urgamla frågan: När är det rätt tillfälle att ta ett graviditetstest hemma? Tajming är ju allt när det kommer till graviditetstest hemma och att förstå vetenskapen bakom det kan verkligen påverka ditt tillvägagångssätt och förväntningar.

Sist var jag alldeles för snabb. Jag blev så besviken då det inte blev positivt resultat. Jag började rentav gråta. Det var ju helt onödigt då jag faktiskt var gravid och två veckor senare syntes det med ett nytt test.

Att vänta är så svårt

Graviditetstest hemma fungerar genom att upptäcka närvaron av humant koriongonadotropin (hCG). Det är ett hormon som din kropp börjar producera kort efter att ett befruktat ägg fäster vid livmoderslemhinnan. Detta händer vanligtvis cirka 6-9 dagar efter befruktningen, men mängden hCG fördubblas ungefär varannan till var tredje dag under de första veckorna av graviditeten.

Att ta ett test för tidigt kan därför resultera i ett falskt negativt test. Helt enkelt för att dina hCG-nivåer inte har stigit tillräckligt för att upptäckas. Bara med denna vetskap så inser ju varje kvinna att det verkligen inte lönar sig att testa innan nästa mens är missad. Men ack vad svårt det kan vara.

Det vanliga rådet är ju att vänta tills du har missat mens för att testa. Resonemanget är sunt – vid det här laget borde nivåerna av hCG i din kropp vara tillräckligt höga för att ett graviditetstest hemma ska kunna upptäcka. Men låt oss vara ärliga här. När du hoppas på ett positivt resultat känns till och med en enda dag som en evighet.

Personlig otålighet och första försöket

Jag ska erkänna att jag inte följde de typiska råden. Blandningen av iver och nervositet tog överhanden och jag kom på mig själv att ta ett test bara några dagar innan min förväntade mens. Resultatet? En enda skarp linje stirrade tillbaka på mig från testfönstret. Negativ.

Besvikelsen var påtaglig, men innerst inne visste jag att det förmodligen var för tidigt. Jag tillbringade de följande dagarna i ett töcken av tanken vad händer om… och försökte distrahera mig själv med arbete och böcker på fritiden men jag drogs alltid tillbaka till forum och artiklar om tidiga graviditetssymptom.

Jag öste till och med på med extra massage och det var faktiskt inte så dumt. Oron i kroppen stillades utan tvivel på detta vis. Men det var svårt att inte dela med mig med min kloka massör vad som hände inne i mitt huvud.

Omgång två: hopp och ångest

När dagen för min uteblivna mens började närma sig så köpte jag ett andra test med en blandning av hopp och bävan. Jag köpte det online för att det skulle gå en eller två dagar till innan jag kunde testa.

Testet kom hem i brevlådan och så blev det dags att kissa på stickan. Minuterna som ägnades åt att vänta på resultatet kändes längre än dagarna fram till detta ögonblick. Och så var det där – en svag andra rad. Positiv. Glädjen var överväldigande, men det var rädslan också. Ett positivt test för med sig sin egen uppsättning bekymmer – om hälsa, om framtiden, om allt som förändras när det blir ett barn till.

Reflektioner och råd till mitt framtida jag

När jag ser tillbaka på dessa känslomässigt laddade dagar så har jag några tankar för mitt framtida jag eller någon kvinna som genomgår detta just nu:

  • Tålamod är verkligen en dygd. Att vänta tills du har missat mensen kan minska osäkerheten och den potentiella hjärtesorgen av ett falskt negativt.
  • Förbered dig på vilket resultat som helst. Oavsett om det är resultatet du hoppas på eller inte, överväg dina nästa steg. Att ha en plan kan ge en känsla av lugn i stormen av känslor.
  • Supporten är ovärderlig. Att dela denna upplevelse med min partner, även den oroliga väntan, gjorde allt mer uthärdligt. Kontakta någon du litar på för känslomässigt stöd.
  • Lita på din kropp. Oavsett resultatet, lita på din kropp och dess tajming. Den vet vad den gör och ofta säger den mer än något test kan.

 

Denna resa att vänta, testa och upptäcka har varit en djupgående personlig upplevelse som inte bara formar min syn på moderskap utan också min förståelse för min egen styrka och motståndskraft. Till alla där ute går i väntans tider på ett positivt graviditetstest: Du är inte ensam och oavsett vad som händer är du kapabel att hantera det!

Relaterade Inlägg