Taktil massage är inte bara för proffs – Detta ger taktil massage!

Visste du att taktil massage kan få gamlingar att vilja börja äta igen? Jo, så är det. När en person lever ensam försvinner den där dagliga kontakten som vi har med andra människor omkring oss. Beröringen som är så viktig försvinner också och här kommer den taktila massagen in i bilden.

Ordet taktil betyder beröring eller hudnära och det här är helt enkelt att vi rör vid varandra. Jag har länge varit medveten om vikten av massage men jag måste säga att jag blev riktigt imponerad av effekterna av taktil massage.

Jag använder regelbundet en billig massagepistol på ben och fötter men tänker kanske inte lika mycket på det där med fördelarna med att helt enkelt bli klappad på kinden. En klapp på kinden är regelrätt taktilmassage.

Några fantastiska effekter av taktil massage är:

  • Kroppen slappnar av och sinnet blir lugnt
  • Sömnen blir bättre (klart att det ska kittlas på ryggen vid läggdags!)
  • Magen och tarmarna fungerar bättre
  • Du kan få smärtlindring av taktil massage
  • Massagen minskar på aggression
  • Du känner lust och bättre självförtroende
  • Ditt immunförsvar stärks (hejdå corona!)
  • Hjärnan blir bättre på att tänka och du känner nyfikenhet

Wow, wow och åter wow! Allt detta bara av att stryka någon över ryggen eller lite lätt massera på axlar. Det här är ju dynamit folk!

Professionell taktilmassage

När du går för en taktil behandling kommer du att stoppas in skönt i en filt och bara kroppsdelen som ska behandlas är inte täckt. Det här är en form av massagebehandling som kan ges till precis alla. Den är väl fungerande för bebisar med kolik såväl som för gamla personer som inte längre stimuleras fysiskt så som de borde för att må bra.

Fast man måste inte ge den taktila massagen direkt mot huden för att det ska ge effekt. Visst kan det vara skönt med olja och något som doftar gott. Men rent tekniskt går det lika bra att stryka, klappa och trycka masserande mot kläderna.

Det här betyder att vi faktiskt klarar av taktil massage dagligen utan att gå till en klinik. Det är bara att börja röra vid de som finns omkring dig för att sprida mer hälsa. Glöm inte bort att få lite massage tillbaka också så blir du en gladare, friskare person utan stopp i magen!

Isolering är faktiskt skadligt

Nu när jag ändå är i gasen måste jag säga att det här med taktil massage har fått mig att tänka en hel del på det där med isolering. Isolering är nämligen väldigt dåligt för oss. Jag har läst att vårt oxytocinsystem stimuleras när vi är nära och tar i andra människor. Det här gör att vi blir lugna och så får vi alla hälsoeffekter som jag nämnt tidigare.

Så när jag plockar fram min massagepistol för att se till att inte få träningsvärk efter löprundan är detta inte samma sak som taktil massage. Det är superbra och något som jag tänker fortsätta med men samtidigt har jag insett att det är mycket viktigt att vara nära andra ofta.

Såhär vill vi inte ha det!

När vi lever ensamma blir det viktigare än någonsin att vara medveten om detta. Inte bara för äldre människor. Alla behöver beröring och aktiv taktil massage. Så idag vill jag slå ett slag för detta och jag uppmanar alla som läser detta att vara taktila idag!

En liten eftertanke

När jag sitter och skriver detta om taktilmassage inser jag att det faktiskt finns en aspekt som vi givetvis måste tänka på. Det är ju inte så att alla vill bli masserade eller rörda vid i tid och otid. Om du nu börjar ta i folk omkring dig finns det risker.

På jobbet kan det gå Me Too drev och hemma kanske du får en smäll när du kommer och tafsar då ingen har bett om det. Det gäller förstås att vara taktil på ett smart sätt. Beröringen ska vara korrekt och inte obehaglig. Men jag tänker att en klapp på axeln och kramar till syskon och barn är helt i linje med den taktila massage som vi kan sköta själva hemma för att må bättre.

Glöm inte bort farmor som inte är så kramig av sig. Det kan räcka gott och väl att stryka henne lite över ryggen så har du kanske förlängt hennes liv med flera dagar!

Relaterade Inlägg